top of page
  • Foto van schrijverEline

// GROEIPIJN //

Bijgewerkt op: 28 feb. 2019


Dit weekend was het weer eens zover: groeipijn. Mijn hart volgen betekent ook nieuwe dingen doen buiten m’n comfortzone en dat gaat bij mij meestal gepaard met groeipijn. Onzekere gedachten, ineens niet meer helder kunnen voelen, veel in m’n hoofd zitten en weinig energie. Alsof ik letterlijk word geblokkeerd en ineens helemaal niet meer verbonden ben met het verlangen dat me in beweging bracht om buiten mijn comfortzone te bewegen. Als ik dat voel weet ik: oeps, er is iets aan de hand, tijd om hier wat aandacht aan te geven!

Dit is wat mij op die momenten helpt. Ervaar jij weleens groeipijn? En wat helpt jou op zo’n moment?


➳ Mijn hoofd legen

Dit doe ik het liefst door alles uit mn hoofd op papier te zetten en mn hoofd zo letterlijk te legen. Soms is dat netjes in een schriftje, soms op een groot stuk papier waar ik letterlijk alles kris kras door elkaar op dump. Soms zijn het woorden, soms een tekening. En soms gebruik ik waterverf om mijn gevoel tot uitdrukking te kunnen brengen waar woorden te kort schieten. Dit doen geeft me inzicht in wat zich in me afspeelt en erkenning en ruimte om datgene even in de ogen te kijken en er te laten zijn. En daarna, indien nodig, een keuze te maken.


➳ Focus van hoofd naar lijf

Ik zeg soms letterlijk tegen mijn hoofd: 'dank je wel lief hoofd, ik hoor je en je mag nu even rusten, ik ben ok'. Het helpt me om daarna bewust mijn aandacht naar mijn lijf te verplaatsen door mijn handen op mijn onderbuik te leggen en mijn beiden voeten op de grond te zetten. Vervolgens adem ik naar mijn handen en visualiseer dat ik met elke uitademing mijn lichaam ontspan. Ik geef aandacht aan alles wat zich in mijn lijf aandient. Welk deel van mijn lijf voel ik? Ik observeer met alleen nieuwsgierigheid, zonder er iets aan te veranderen. Soms komen er emoties op die ik dan laat stromen, soms komt er ineens een inzicht, soms komt er rust, soms word ik ineens heel blij en moet ik ontzettend lachen. Het belangrijkste: er is ruimte voor dat wat er is in dat moment.


➳ Mijn hart luchten

Als er veel in beweging is qua gedachten, gevoelens en/of emoties kan het me helpen om mijn hart even te luchten bij iemand die ik vertrouw en die naar me kan luisteren zonder oordeel of oplossing. Dit is iets wat ik echt heb moeten leren. Ik vond het heel lang veel prettiger om als ik me rot voelde alleen te zijn en dat alleen op te lossen. Inmiddels heb ik ervaren dat mijn hart bij iemand luchten me helpt om helderheid te krijgen en het alleen al uiten van wat zich in mij afspeelt 80% van de spanning wegneemt.


➳ Mijn ‘container’ vergroten

Wat ik de afgelopen periode heb ervaren is dat als ik nieuwe dingen ga doen die buiten mijn comfortzone vallen, deze soms letterlijk niet meer passen binnen mijn huidige ‘container’. Met ‘container’ bedoel ik datgene wat mijn huidige ik, mijn lijf en energetische lichaam als veilig ervaart. Daarom is het bij groeipijn nodig om bewust mijn container te vergroten. Dit doe ik door datgene wat ik eng vind recht in de ogen te kijken en mijn lijf te laten wennen aan dat gevoel.


➳ Feel the fear & do it anyway

Bottom-line: het realiseren van verlangens die buiten mijn comfortzone liggen gaat bij mij vrijwel altijd gepaard met angst en onzekerheid. Het is een beetje als het spreekwoord ‘zonder wrijving geen glans’. De angst blokkeert me eigenlijk het meest op het moment dat ik me nog niet heel bewust realiseer dat ik angst voel. Wanneer ik me er bewust van word en ik het erken, kan het heel goed bestaan náást de stappen die ik zet buiten mijn comfortzone. Op die momenten helpt het me ook om me bewust opnieuw te verbinden met mijn verlangen, te voelen wat dat vuurtje is dat me in beweging heeft gezet, dat me blij maakt. Waar ik het voor doe. En dan: feel the fear & do it anyway 🔥.


Fijne zonnige dag!

111 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page